В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Финансовите пазари в Турция се понижават

Пазарен коментар на Симин Демокан, В развитие, 08.03.2017

Симин Демокан, продуцент на Bloomberg в Истанбул. Включване на живо на 8 март 2017 за Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, продуцент на Bloomberg в Истанбул. Включване на живо на 8 март 2017 за Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарен коментар в предаването В развитие с Вероника Денизова направи от Истанбул изпълнителният продуцент на Bloomberg Симин Демокан.

„Финансовите пазари в Турция се понижават, а турската лира е сред валутите с най-голямо поевтиняване, като губи около 1% спрямо долара. Като цяло, валутите на развиващите се пазари днес се понижават спрямо долара. Индексът Borsa Istanbul се понижава за втори ден, но трябва да отбележим, че той все още е над психологическата граница от 90 000 пункта. Инвеститорите очакват решенията на Европейската централна банка, чиято среща по паричната политика е утре“, обобщи Демокан.

Изпълнителният продуцент на Bloomberg извади и основните акценти от провелата се днес пресконференция на гуверньора на централната банка на Турция Мурат Четинкая. От думите на главния банкер на южната ни съседка се разбира, че при нужда е възможно по-нататъшно затягане на паричната политика. „Инвеститорите ще следят внимателно какво ще направи той през следващата седмица по време на срещата за взимане на решение по лихвите на 16 март. Мненията дали ще затегне политиката са противоречиви“, коментира Демокан, допълвайки, че затягането след волатилното поведение на лирата се е оказало ефикасно като лирата е укрепнала спрямо долара след мерките, предприети от централната банка преди няколко месеца.

„Очаква се инфлацията да започне да се понижава в средата на годината – годишната инфлация в Турция за февруари надскочи 10% за първи път от 5 години. Според Четинкая до средата на годината можем да видим забавяне на инфлацията“, допълни тя.

Пазарния коментар вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие