В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Темата-табу – обратният ефект от забраната на наркотиците

Кузман Илиев, В развитие, 03.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Трябва ли да се легализира бизнеса с наркотици в светлината на предложенията за либерализиране на текущия режим, поне що се отнася до марихуаната, циркулиращи в общественото пространство коментира в предаването В развитие с Димитър Вучев водещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„В икономическата наука се оформя нещо като подраздел, който може да бъде наречен „икономика на забраната“ - какво става, ако една стока, по една или друга причина, бива забранена регулаторно. Това, което се случва е следното – цената на стоката, за която има търсене, се увеличава в сравнение с това, което тя би била, ако има пазарно предлагане“, коментира Илиев.

Рестрикциите и сериозните санкции повишават рисковата премия и тези, които успеят да влязат в този олигополизиран пазар, имат извънредни монополни печалби и се опитват да елиминират всякаква конкуренция, смята още гостът в студиото. „Това създава икономически мотив на някои хора да се занимават с тази дейност и да се опитват да я държат извън закона“, допълни той.

Въпросът е дали като се увеличи предлагането респективно ще се увеличи и търсенето, изтъкна водещият на Boom&Bust, според когото това не е задължително. „Лустрото изчезва, младите хора вече нямат тръпка да ходят и да търсят. Всички тези закони, които се правят за да се ограничи марихуаната, не сработват. Младите хора могат да си намерят много лесно наркотици в училищните дворове, в заведенията. Това, което всъщност се случва, е, че едно поведение, което е медицински проблем, е криминализирано. Хората, на които може да се помогне, са вън от закона и много често те умират, особено при сблъска с хероина например“, каза Илиев.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие