В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Петролната криза навлиза в заключителната си фаза

Цветослав Цачев във В развитие, 29.09.2016

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Целият свят е изненадан от това, че се достигна до сделката вчера, защото индикациите преди срещата в Алжир бяха, че ще се вземе решение чак през ноември. Тогава ще станат ясни подробностите – кой колко ще намали производството си, но за пръв път от осем години насам ОПЕК достига до такава сделка. Това каза Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант на Елана Трейдинг, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Радина Колева по повод постигната от петролния картел договорка за ограничаване на добивите до 700 хил барела на ден.

Неяснотата, която спря поскъпването на петрола е свързана с неясното квотно разпределение, обясни Цачев.

"ОПЕК има изключително нисък процент на успеваемост на квотните споразумения. Само около 4% от квотите се спазват. Общата практика е споразуменията да се нарушават и да се водят продължителни спорове кой какво не спазва. Положителното е, че след толкова години на говорене се стигна до това намаление. Може би за пръв път ОПЕК показва, че е фактор, който отново трябва да се взима предвид на пазара на петрол“.

Вчерашната еуфория на пазарите бе реакция на промяната на равновесието между търсенето и предлагането, но 700 хил. барела дневно е количество, което е недостатъчно, за да премахне излишъкът, който съществува на пазара, каза Цачев. "Все пак, когато това споразумение влезе в сила, през 2017 години, ще успее да стабилизира пазара".  

"Вероятно цената ще се стабилизира около 50-55 долара в рамките на следващите 6 месеца и е възможно да достигне 60 догодина".

Вижте целия коментар:

  

Последни новини
Още от В развитие