Нов атентат в Шри Ланка: 15 души са открити мъртви след експлозии в къща

По-малко от седмица след терористичните атаки няколко експлозии разтърсват крайбрежния град. Войниците откриват няколко мъртви, включително деца

Снимка: Tharaka Basnayaka/Bloomberg Снимка: Tharaka Basnayaka/Bloomberg

Силите за сигурност са открили 15 мъртви в обсадена къща в източната част на Шри Ланка. Преди това имаше няколко експлозии в сградата в крайбрежния град Сантамаруту (Sainthamaruthu). Къщата трябва да е била щурмувана от антитерористичните подразделения, твърди говорител на полицията. Сред убитите са шест деца и три жени. Смята се, че сградата е била обсадена в петък вечерта (местно време). След атаките в неделята на Великден с над 350 мъртви армия и полиция са търсили други заподозрени. Това пише германската медия Die Zeit.

Силите за сигурност са били простреляни от къщата според говорителя. Малко след това в сградата са възникнали поне три експлозии. Полицията подозира, че детонациите се дължат на един или повече атентатори-самоубийци. "Претърсихме сградата и открихме 15 тела, 12 в къщата и три отпред", каза говорителят. Дете и жена бяха отведени в болница ранени.

Както съобщиха от полицията, няколко часа по-рано, материали за направата на бомби и безпилотен самолет са били открити в няколко километра от жилището на заподозрените ислямисти. Сред тях са намерени знаме на терористичната милиция на Ислямска държава и дрехи, които е възможно да са от предполагаемото видео изповед на атентаторите от Великден. Седем млади мюсюлмани бяха арестувани по време на нападението в селището Самантурай.

Още по темата

Предупреждение за нови атентати

В най-населения с мюсюлмани регион е протича щателно търсене на повече заподозрени, силите за сигурност претърсват няколко къщи. В столицат, Коломбо, полицията също арестува трима мъже близо до железопътна гара и намери един килограм експлозиви.

Сантамаруту се намира на около 360 километра източно от Коломбо и недалеч от град Батикалоа, където на Великден една църквата бе под обстрела на атентатите. Девет местни самоубийствени атентатори, включително една жена, извършиха нападения срещу три християнски църкви и три луксозни хотела. След това полицията предупреди за поредни атаки от страна на ислямисти в островната държава, особено с религиозна насоченост. Десетки заподозрени вече са задържани.

Смята се, че нападенията са били отмъщение за терористичните нападения в Крайстчърч

Ислямска държава пое отговорност за атаките на Великден в Шри Ланка. "Нападателите, които завчера атакуваха гражданите на държавите-членки на Антиджихадитската коалиция и християни в Шри Ланка, са сред бойците на ИО", се посочва в съобщение на Amaq.

Правителството на Шри Ланка обвини  за нападенията две местни терористични групи. Има признаци, че извършителите са искали да отвърнат на удара заради терористичните удари в Крайстчърч. "Предварителните проучвания сочат, че случилото се в Шри Ланка е в отговор на нападението срещу мюсюлмани в Крайстчърч", заяви заместникът отбраната  Руван Виджевардене във вторник в парламента. Доколко групите са част от международни връзки, все още остава предмет на разследване.

Последни новини
Още от Нотификации