Шри Ланка: Дежавю от гражданската война, продължение или нов прочит?

Правителството на Шри Ланка беше предупредено за терора - и се провали. Страната посрещна терористичните атаки в деликатна фаза. Последиците са върху целия регион

07:30 | 23 април 2019
Снимка: Tharaka Basnayaka/Bloomberg
Снимка: Tharaka Basnayaka/Bloomberg

Смъртоносните атаки в Шри Ланка събудиха сред множество граждани познати до болка спомени за насилие в миналото. "В абсолютен шок сме", каза Гагани Уийракуун, заместник-директора на отделя за новини на ежедневника Ceylon Today, в телефонен разговор със ZEIT ONLINE. Тя описа столицата на Шри Ланка Коломбо в късната неделя вечер като град-призрак, в който на  улицата има само длъжностни лица, журналисти и войници. "Не бе толкова отдавна, когато  ние преживяхме нещо подобно“, разкри още тя, визирайки гражданската война от 1983 до 2009 година. Ето и още подробности от анализа на Сунайна Кумар, Делхи, в германския седмичник Die Zeit:

Април беше празничен в Шри Ланка. На 14 април синхали и тамили празнуват Нова година. След това настъпва Великден. Сега терористични удари от неделята на Великден дълбоко разтърсиха страната. Президентът Майтрипала Сирисена иска да наложи условно извънредно положение от полунощ. Вторник бе обявен за Национален ден на траур. Междувременно полицията е открила много други детонатори, а при обезвреждането на бомба в кола в Коломбо е трябвало да се стигне до нова експлозия.

Нито една организация не е поела отговорност за самите атаки. Но в понеделник следобед (местно време) правителството на Шри Ланка посочи радикалната ислямска група National Thowheeth Jama'ath за инициатор. Групата трябва да има терористичната организация Ислямска държава за свой модел.

Предупреждение от Индия

Преди това имаше улики за плановете за атака на групата. "Имаше индикации," каза премиерът Ранил Викремесинг на пресконференция в неделя. Той обаче заяви, че не е бил информиран за предупрежденията. Много граждани са разгневени от провала на неговото правителство.

Индийският ежедневник The Indian Express, цитирайки анонимни източници, съобщи, че Индия е разкрила информация за евентуална атака срещу църкви и индийското посолство в Коломбо пред властите в Шри Ланка. Предупрежденията бяха заради организацията National Thowheeth Jama'ath . Групата е свързана с щетите върху статуите на Буда в Шри Ланка и също така е активна в индийската държава Тамил Наду.

Въз основа на информация от Индия шефът на полицията на Шри Ланка издаде национално предупреждение за евентуално самоубийствени атентати на 11 април. Вероятно заради празничните дни отговорните и свикналите на десетгодишен мир не реагираха адекватно.

Международни връзки

Няколко експерти и правителството подозират международни връзки зад атаките. Вече мащабът на атаките и вероятно детайлна подготовка водят към целта на организирана терористична група, която умишлено избра религиозни и туристически обекти. Туризмът е от съществено значение за икономиката на Шри Ланка.

Кабир Танея, експерт по тероризма и транснационални джихадистки групи от Индия, свързва атаките с подобни инциденти в други страни. "Атаките бяха много добре координирани", казва той, "от човек, който е правил това преди." Танеха оцени факта, че хотелите и църквите са атакувани, като „индикация от транснационална ислямистка организация. Нещо подобно видяхме при последните атаки срещу църкви в Индонезия, Филипините, Ирак и Сирия“.

Етнически и религиозно Шри Ланка е сложно структурирана страна и следователно е изпълнена с напрежение. Според на данни от преброяването през 2012 г. 70% от близо 22 млн. души са будисти, 12,6% - хиндуисти, 9,7% - мюсюлмани, и 7,6% - християни.

Но в почти 30-годишната гражданска война между Тигрите за освобождение на Тамил Еелам и правителството религията играе нерегулирана роля. Войната се води предимно по линия на националистически и етнически конфликти. Но след края на войната между будистите и мюсюлманите все повече се стига до междуособици и насилие. Например през март 2018 г. будистките хардлайнери нападнаха членове на мюсюлманското малцинство; Възникнаха сблъсъци в Канди и Ампара.

Дали атаките на Великден са свързани с нея, не е ясно - защото този път християните бяха целта. Но може би някои мюсюлмани са били радикализирани от предишни нападения. В Twitter канадският изследовател на екстремизъм Амарнат Амаразингсам пише по тозци въпрос, спонемавайки слуховете, че радикалните мюсюлмански групи вероятно са спонсорирани от държавите от Персийския залив.

Брахма Челани, индийски стратегически експерт и сътрудник в Академия Роберт Бош, също пише в Twitter: "Поради броя на избраните места и начина на синхронизиране атаките в Шри Ланка напомнят за атаките в Мумбай през 2008 г. (това е най-дългата терористична обсада от десетилетия). "

Досега обаче при всички случаи няма доказателства, че организацията Thowheeth Jama'ath подкрепена от глобалните джихадисти. Това би било за първи път в Южна Азия.

Ясно е, че религиозното напрежение в Шри Ланка се е ускорило през последните години  - и то вероятно ще се разрасне още повече чрез поредицата от атаки. Харш Пан, ръководител на Програмата за стратегически изследвания на Observer Research Foundation в Делхи, отсича: "Пропастта между будистите и мюсюлманите се е увеличила и това е напълно игнорирано в рамките на политическия дебат в страната." Той очаква това да се промени. "Това извънреден пробив, държавата не може да го пренебрегва повече, но вече може да е твърде късно."

Президент срещу премиер

Страната все още се намира в състояние на сътресения от миналата година. По това време президентът Майтрипала Сирисена отхвърли сегашния министър-председател Ранил Викремесинг и го замени с Махинда Раджапакса, националист и авторитарен политик, обвинен в груби нарушения на правата на човека. Раджапакса беше президент до края на гражданската война. Той се счита за нетолерантен към религиозните малцинства, но пък е изключително популярен сред будисткото мнозинство.

В крайна сметка Върховният съд на страната анулира решението на президента. Раджапакса трябваше да подаде оставка, а Викремисинг се върна на работа. Това, че неговото правителство, въпреки предупрежденията от Индия, не е взело достатъчно защитни мерки срещу терористичната атака, бе свързано и със спора между него и президента. Експертите очакват исканията за връщане на Раджапакса на власт сега да бъдат по-силни. В края на годината предстоят избори.

Риск за сигурността за Южна Азия

Ефектите от нападенията ще се отекнат не само в вътрешнополитически, но и на територията на цяла Южна Азия - регион, където властва етнически и религиозен катаклизъм в Пакистан, Афганистан, Индия, Бангладеш или Мианмар. До този момента няма рамка за сътрудничество в областта на сигурността между страните от региона. Това вероятно ще трябва да се промени. Атаките "предизвикаха сериозна загриженост в Индия и региона, но ще е необходим координиран южноазиатски отговор ", казва Харш Пант.

Междувременно има известна информация за арестуваните мъже. Знае се само, че са граждани на Шри Ланка. Местните медии съобщават, че получават противоречива информация от властите. "Чухме много гласове," казва журналистът Вийракуун. - Но няма яснота.

Превод от английски: Александра Ендрес.