Тръмп: Постигнахме сериозен напредък в търговските преговори

САЩ отлагат увеличаването на митата за китайския внос

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ ще отложат увеличаването на митата върху китайския внос в размер на над 200 милиарда долара, след като бе постигнат значителен напредък в търговските преговори. Това обяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от DPA.

„Щастлив съм да обявя, че САЩ постигнаха значителен напредък по важни структурни проблеми, като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, услугите, обмена и много други теми", написа в Twitter Тръмп.

„Следователно ще отложа увеличаването на митата, което бе предвидено за 1 март", допълни той.

В туитовете си Тръмп припомни, че подготвя среща с китайския си колега Си Дзинпин, за да уредят най-трънливите търговски въпроси между двете страни. Срещата би могла да се проведе през март в частната резиденция на Тръмп в Мар а Лаго във Флорида.

На 1 март приключва 90-дневното „примирие“, което бе сключено от двете страни на срещата на Г20 в началото на декември в Аржентина. САЩ трябваше да наложат мита от 25% върху китайски стоки с обем от 200 млрд. долара, които вече се облагат с 10 на сто. Но американският президент намекваше от няколко дни, че е отворен към идеята за удължаване на търговското примирие, ако има изгледи за истинско споразумение с Пекин, което би сложило край на търговската война между двете страни.

Белият дом наскоро заяви, че крайният срок за постигане на споразумение до 1 март не може да бъде спазен. Тръмп обаче подчерта, че е готов да не налага никакви допълнителни мита, докато преговорите продължават да са обещаващи.

Преговарящите от двете страни подновиха преговорите във вторник и ги удължиха до вчера. Това беше четвърти тур на преговорите от началото на годината.

Главният китайски преговарящ, вицепремиерът Ли Хъ предаде на Тръмп писмо, в което Си Цзинпин възприема положителен тон. Си изразява надежда, че дискусиите се водят в атмосфера на взаимно уважение и сътрудничество и в дух на взаимната изгода, за да приключат с постигането на споразумение, което да е печелившо и за двете страни.

След като съобщи отлагането на митата в Twitter, Тръмп каза на среща с американските губернатори в Белия дом, че иска да постигне търговска сделка с Пекин, което би било страхотно за САЩ и за Китай, предаде Ройтерс. Той каза, че може да има "много големи новини в следващата една-две седмици", ако всичко върви добре с преговорите.

"Китай беше страхотен. Ние искаме да сключим сделка, която е страхотна и за двете страни и това е, което ще бъде направено", обеща Тръмп.

 

Последни новини
Още от Новини от света