UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българска компания с амбиции да изсветли застрахователния сектор

Калоян Георгиев и Мирослав Запорожанов, съоснователи на Colibra, UpDate, 29.09.2019

Colibra е създадена с идеята за застрахователна компания и тя все още се движи натам. Към момента стартъпът вече има първия си продукт, а повече за него разказаха съоснователите на дружеството Калоян Георгиев и Мирослав Запорожанов в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз, изпъчено в предаването „UpDate“.

Георгиев разказа за принципа, на който компанията работи. 

„Потребителят си сваля апликация, след което може да я използва като портфейл за бордните си карти. При качване на бордната карта в портфейла Colibra вече знае за неговия полет и го следи. Ако се случи той да закъснее, в момента, в който пътникът кацне, получава съобщение, с което му става ясно какъв ще е размерът на неговата компенсация“.

Той посочи, че компанията изплаща закъснения от над 1 час, които иначе не подлежат на обезщетения от авиопревозвачите.

"Бизнес лигиката зад компанията пък е подобна на застрахователната", отбеляза Георгиев. "При нея се правят изчисления в колко процента от случаите дружеството ще получи компенсация и в колко няма, като то започва да „гони“ тези, за които съответно трябва да му бъде платено", поясни той.

„Разликата между изплатеното и полученото формира разходите за оперативна дейност и печалбата за компанията“.

„Първоначалното финансиране на компанията е от основателите ѝ и фонда Eleven”, посочи Георгиев. Той добави, че общият му размер възлиза на около 500 млн. евро.

“Към момента дружеството планира допълнително набиране на ресурс от около 1,5 млрд. евро”, добави неговият съосновател.

„Една от основните ценности на компания е да внесе повече справедливост в застрахователния бизнес сегмент“, посочи Запорожанов.

Според него пазарът на компенсации за полети е един много добър вход за застрахователния сектор.

 

Последни новини
Още от UpDate