UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Enova показва иновативния начин за мерене на качеството на водата

Хюсеин Йеменджиев, основател на стартъпа "Енова", UpDate, 10.03.2019

Българският стартъп “Енова” предлага иновативна система за мониторинг качеството на водите, интегрирана около иновативен биосензор, който компанията е изработила. Благодарение на него може да се измерва БПК - ключов показател за качеството на водите, разглеждащ органичното замърсяване в тях. Това разказа Хюсеин Йеменджиев, основател на стартъпа "Енова", в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

"Иновацията предоставя възможност БПК да се измери в рамките на 5 мин. за разлика от конвенционалните методи, в които се изискват 5 дни, за да се отчете нивото му".

За момента компанията има още един продукт - мониторингова система, която чрез стационарни измервателни станции, имащи безжична свързаност с уеб базирана платформа, позволяват на крайния потребител да получава достъп до данните чрез закупуване на абонамент, добави Йеменджиев.

Първоначалните инвестиции за създаването на дружеството са в размер на 20 хил. евро, които стартъпът получава от участието си в акселераторска програма, разказа неговият съосновател.  

Гордеем се с това, че успяхме да защитим доверието и превърнахме малката, но ценна подкрепа в един бизнес модел, който през 2018 г. беше обявен за най-добър стартъп в Европа в категория “Вода”.

Към момента компанията все още не се е насочила към активното търсене на инвеститори, а към цялостното разработване на продуктите и услугите си, както и получаването на патент за иновациите, включени в създаването им, коментира Йеменджиев.

Всяка млада компания има за цел да намери инвеститор, който да помогне в бързото ѝ разрастване. Целта обаче е да се демонстрира жизнеността на бизнес модела и след това да се търсят партньори”.

Гостът посочи, че стартъпът вече работи с ВиК Бургас, а има и първата си заявка за доставка на оборудване в Обединените арабски емирства.

“Не дефинираме европейския пазар като “чужд”. Извън Стария континент това е първият пазар, към който компанията се насочва”.

Екипът на стартъпа има “твърдо ядро” от двама души, които са неговите съоснователи, както и общо петима служители, ангажирани с работата, разказа Йеменджиев.

Според него фактът, че компанията е базирана в Бургас има своите предимства.  

Основното предимство на това да се развиваш извън София е свързано с взаимоотношенията между играчите в иновативната сфера”.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от UpDate