UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

До 3 години Фесто стартира изграждане на нова производствена база

Георги Атанасов, управител на Фесто, в Update, 03.11.2018

Георги Атанасов, управител на Фесто Производство ЕООД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Атанасов, управител на Фесто Производство ЕООД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което произвежда Фесто се продава чрез 250 представителства в над 150 страни. Фесто е представено във всяка страна, в която има производство на каквато и да било техника. Това каза Георги Атанасов, управител на Фесто Производство ЕООД, в интервю на Бойчо Попов за предаването Update. 

"До 2023 година себестойността на произвежданата продукция от един служител на Фесто ще нарасне в пъти. Ще се развиваме във все по-технологично производство, производство на изделия с висока стойност, с електроника, със софтуер, с много компоненти и за тях ни трябват коренно различни технологии. Ще ни трябват различни машини и ще ни трябва и площ. Най-вероятно през следващите 2 до 3 години ще започнем със строеж на следващата производствена база". 

Търсим къде да бъде тя и това е свързано с няколко предизвикателства, обясни събеседникът. "Едното предизвикателство е свързано с подходящата инфраструктура, която ще е нужна. Ще имаме експерти, инженери и персонал с високи компетентности, които не може да бъдат в някой затънтен край на България. Там няма да можем да намерим такива кадри, нито да убедим хората да се преместят. От друга страна, в София, където сме ние, такива площи и територии, които да ни вършат работа трудно се намират. Най-вероятно ще бъдем близо до София, но няма да бъдем в София". 

60 до 100 души нови служители ще бъдат наети, допълни Атанасов. "Допълнително ще се развива и развойната дейност".

Това е и причината, по думите на госта, през следващите години персоналът да нарасне дори по-бързо отколкото през последните 7 години, като по-голямата част от новите хора ще бъдат високотехнологичен експертен персонал. Събеседникът уточни, че "през последните седем години" Фесто е инвестирал около 70 млн. лв., а новонаетите служители са 400 души.

"След по малко от година ще имаме възможност да покажем автоматизирана линия, работеща самостоятелно от А до Я. Това е тенденцията - да търсим все повече автоматизация". 

От 30 години Фесто е търговско дружество в България, а 28 години вече произвежда, сподели гостът. "Първата голяма промяна беше, че от производство на механични изделия, свързани с металообработка и пластмасообработка, още през 1997 година Фесто реши в България да има монтаж на електронни изделия".

"Започвайки с първите сензори и продукти, просто с монтаж с пълен внос на всякакви компоненти от чужбина, ние достигнахме до линии за насищане на платки, до наличие на инженерен екип, който създава производствени и монтажни съоръжения, тестери за краен контрол на изделията. Вече имаме и развоен отдел, който се грижи за придружаване на продукта по време на целия живот на продукта. Станахме и водещ завод на концерна, свързан с производство на кабели, електроника и сензори". 

Какво представлява "умното производство" според "Фесто" и защо няма нужда хората да се притесняват за своите работни места? Какви са продуктите, които ще се произвеждат в България? Кои са основните локации и как ще се развиват те?  

Повече вижте във видеото с цялото предаване.

Последни новини
Още от UpDate