UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Биометричните технологии ще разширяват пазарния си дял средно с 40% годишно

Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на Biodit, UpDate, 16.09.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биометричните технологии ще разширяват пазарния си дял в бъдеще средно с 40% годишно. Това каза Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на Biodit в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов. 

За технологията за достъп с пръстов отпечатък, която създава неговата компания, Софрониев казва, че е коренно различна от тази, която се използва за биометрични данни в полицейските управления.

"Там се използва физическото заснемане на пръста, съхранява се база данни от тези снимки. А технологията на Biodit, както и на останалите компании, разработващи системи за контрол на достъп, взема между 70 и 80 точки от пръстовия отпечатък и с математически алгоритъм генерира математически код, който е еднопосочен и не може да бъде възпроизведен в обратен ред. Данните се съхраняват локално при всеки клиент, но зад този математически код не може да бъде възпроизведен нито пръста на човека, нито други лични данни".

Идеята за компанията се ражда преди 6 – 7 години в Испания, след като Софрониев и негов приятел и после съдружник е впечатлен от големия интерес пред щанда на компания за биометрични данни.

По-късно, след преместването на компанията в България, Софрониев я изкупува от партньорите си. Тук се създава нов екип, в който са привлечени едни от най-известните технически специалисти в България.

"В последните 2 години ръстът на пазара на биометрични данни е 21 – 22 % годишно, а според прогнози на водещи агенции в света – този ръст ще бъде 40% в идните години. Всеки втори човек на планетата в момента използва биометричен сензор да си отключва телефона".

Борислав Тосков, ръководител на отдела по проучвания и развойна дейност,  даде обяснение на технологията:

„Опасения хората не трябва да имат – по принцип ние оставяме пръстовия си отпечатък навсякъде. Но биометрията дава удобство – най-голямото предимство е, че се работи с лекота и извършвайки естествени движения – се отваря врата или заключва дом. В базата данни на технологичната компания се съхраняват само кеш кодове, които служат за сравнение. Използването на пръстовия отпечатък е по-малко притеснително от използването на номера на лични карти, ЕГН и други данни“.

Първоначално дейността си  компанията насочва към хотелския сектор, сред близо 90 000 хотела в Испания намира огромна възможност за първите си разработки. В тази посока е първата й технология, предназначена за контрол на достъп за хотелския бизнес, създадена съвместно с испанския екип на фирмата, разказа Софрониев. Следващия етап от развитието си Biodit ориентира към най-масовия пазар - системите за контролиран достъп на банкови институции, офиси, заводи, предприятия. Тази технология се разработва повече от 2 години, но води до конкурентен продукт, който се приема много добре на пазара в България, а после и извън страната, разказва изпълнителният директор.

Само преди месец компанията пуска последния си и най-нов продукт, съвместно със "Солид 55" (български производител на блиндирани входни врати), вече първите 14 клиента влизат в дома си с пръстов отпечатък. Технологията се монтира в самата врата, уточнява гостът.

 Софрониев, който ще е един от участниците в Клуб Investor.bg – Предприемачи на бъдещето, разказва повече за плановете за първично публично предлагане, за което първи писа Investor.bg.

Още - гледайте във видеото.

Последни новини
Още от UpDate