UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Нанотехнологиите в търсене на иновативни материали - строители на бъдещето

Наско Стаменов в UpDate, 17.03.2018

Наско Стаменов, специалист по нанотехнологии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Наско Стаменов, специалист по нанотехнологии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постепенно металите в някои техни употреби може да се заместят с полимери и керамики. Това каза Наско Стаменов, специалист по нанотехнологии, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов. "В момента се разработват най-различни керамики, които могат да вършат дейностите на металите". 

Гостът е сред т.нар. "комуникатори на науката", като по думите му това е човекът, който свързва учените с общата публика - с хората, които не са много наясно какво прави ученият.

"Ние сме хората, които разказват увлекателно на всякаква публика какво прави ученият. Комуникацията на науката започва през 70-те години във Великобритания. Тенденцията е учените да се затварят и вглъбяват и обществото да не разбира въобще какво правят".

Наскоро проведеното събитие Sceptics In the Pub, посветено на най-интересните материали на планетата, по думите на госта е било посветено на темата "Най-добрият материал". "Такъв няма, защото няма материал който да може да се справи с всяка задача, която му бъде поставена, но с малка историческа справка погледнахме интересни класове материали, които се ползват от човечеството". 

"Наблегнахме на материали, които преди години са се смятали за научна фантастика. Например, поговорихме за самолети, направени от композитни материали. Става дума за пластмасови самолети, направени с малко метал в тях и са бъдещето на публичната авиация".

Говорехме и за различни импланти, които се използват, както и за специални матрици за кости, които постепенно изчезват, докато костта се възстановява около тях. Това са биоразградими импланти, добави гостът. 

Възможно ли е подобни разработки да предотвратят изчезването на редки метали? Какви са целите и посоките, в които работи проектът EcoLab?

Повече можете да видите на видеото.

Последни новини
Още от UpDate