UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

За смъртта на кариеса или как се прави успешен стартъп в български условия

Технологичният стартъп Oral Life Sensor разработва сензори за превенция на орални заболявания и някои видове рак

„Зъбният кариес през 21 век“ на проф. Милена Пенева е един от задължителните учебници на студентите в стоматологичния факултет на Медицинската академия в София. Самата проф. Пенева е ръководител на катедра „Детска дентална медицина“.

Но този неин труд скоро може да влезе в историята, защото една от нейните студентки – 26-годишната Невена Димитрова, си е поставила амбициозна цел заедно със своя бизнеспартньор Димитър Рангелов и техния стартъп Oral Life Sensor  да спасят напълно човечеството от кариеса.

Всъщност иновативното устройство, което се изработва от младата компания и чиято интелектуална собсттвеност в момента се защитава със запазени права, извършва пълна диагностика, като информира пациента за неговото здравословно състояние в реално време. 

"Идеята се роди в следствие на дългогодишни наблюдения и анализи, тъй като до момента има доста варианти за профилактика на оралните заболявания, в това число и на зъбния кариес, но няма нито един 100% ефективен метод. Тоест - нещо, което да се приложи и да реши проблема веднъж завинаги", казва Димитрова пред камерата на технологичното шоу UpDate

"И предвид развитието на доста други области и големия технологичен напредък, който се отчита през последните 20-30 години, решихме да използваме възможностите на другите области за целите на стоматологията.

Ако се питате логично защо досега никой не се е сетил да изобрети подобно устройство - отговорът е именно тук - трудно е да се намери стоматолог, който да може да програмира, или програмист, който да разбита от дентална медицина. Затова и късметът от срещата на Невена и Димитър всъщност може да бъде щастливата звезда за младата българска технологична компания.

Oral Life Sensor ще се предлага в четири варианта - под формата на коронка, на брекети, или на шина, която се лепи зад долните предни зъби. Има и 4 вариант - шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите. 

Джаджата може да предупреждава за кариеси и по-тежки орални и онкологични заболявания в самия начален стадий на развитие. А това ще позволи на собственика му да вземе мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са налице други тежки последствия. Самото устройство пък дава множество различни показания за различни параметри...

Предприемачите предпочитат да работят с инвеститори, търсещи дялово инвестиране, хора, които имат поглед върху бъдещите технологии и бъдещето на здравеопазването, защото там ръстовете са плавни, но постоянни, а инвестицията в здравето е най-добрата.

Автор: Екип на Investor.bg

Последни новини
Още от UpDate