UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Анализът на данни - кристалното кълбо за прогнозиране на потребителските вкусове

Христо Хаджичонев, специалист по анализ на данни, Update, 09.07.2017

Христо Хаджичонев, специалист по анализ на данни. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Хаджичонев, специалист по анализ на данни. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анализът на данни, известен още като data analytics, има много по-големи възможности, отколкото прогнозирането на продажбите. Той може да служи дори за своеобразно „кристално кълбо“, с което да се регистрират зараждащи се тенденции и да се прогнозира развитието на вкусовете на потребителите. Това коментира специалистът по анализ на данни Христо Хаджичонев в ефира на Update с Бойчо Попов и Елена Кирилова. 

Аналитичното решение на Analytics for everyone предоставя възможност да се следят историческите данни за продажби на конкретни продукти и да се правят прогнози. По този начин се постига сериозна оптимизация на загубите от няколко пъти. 

Тези решения отдавна се прилагат на Запад. Така например една от пекарните на MacDonald’s използва подобен графичен анализ, за да контролира хиляди кифлички, които пече – по цвят, размер и дори разпределение на сусаменото семе. Това позволява незабавно коригиране на изпичането им, за да се получат еднакви кифли и да се намалят отпадъците.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate