UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Инвестицията за българския сателит BulgariaSat-1 ще се изплати за 10 години

Максим Заяков, гл. изп. директор на Булсатком и BulgariaSat, в UpDate, 10.06.2017

Максим Заяков, съосновател и главен изпълнителен директор на „Булсатком“ и BulgariaSat. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Максим Заяков, съосновател и главен изпълнителен директор на „Булсатком“ и BulgariaSat. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С изстрелването на BulgariaSat 1 компанията навлиза и на нов пазар – този на операторите на сателити, и вече от „наемател“ става „наемодател“. Инвестицията на „Булсатком“ в сателита е  е $253 млн. и ще се изплати за 10 години, апроектът има значение за усвояване на българската позиция в Космоса. Това заяви Максим Заяков, съосновател и главен изпълнителен директор на „Булсатком“ и BulgariaSat в технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов. 

Българският телекомуникационен оператор „Булсатком“ ще изплати инвестицията си в собствен салети в размер на около 235 млн. долара, която бе осигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон и Citibank, Raiffeisenbank и KBC, за около 10 години.

"Сателитът ни дава възможност да имаме регионално присъствие. Това е ново за нас и е възможност за икономическо развитие. Стремежът е да предложим услуги на този нов пазар основно в нашия регион, но и в Централна и Източна Европа и Близкия Изток. Имаме интерес от потенциални клиенти и партньори, който се засилва с наближаване на старта на изстрелване“.

По думите на Заяков животът на подобни спътници от най-ново поколение е между 15 и 20 години. Той се разчита и тества дори за над 23 години.

Американският технологичен концерн SpaceX на предприемача милиардер Илон Мъск обяви 17 юни за дата за изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит – BulgariaSat-1. При промяна на метеорологичните условия прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни.

Кои са най-големите врагове на техниката в Космоса? Какви са факторите, които определят живота на спътника? Как новият сателит ще подпомогне развитието на българската компания в областта на мобилната й мрежа? Защо проектът е важен от геополитическа гледна точка? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от UpDate