UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българското образование по компютърни науки остава силно

Дафина Тончева, партньор в инвестиционния фонд USVP, Update, 27.05.2017

Дафина Тончева, партньор в инвестиционния фонд USVP. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дафина Тончева, партньор в инвестиционния фонд USVP. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Висшето образование по компютърни науки в България все още е много силно. Това коментира Дафина Тончева, партньор в инвестиционния фонд USVP в Силициевата долина, в ефира на Update с Елена Кирилова и Бойчо Попов. 

По думите ѝ в САЩ нашата репутация е много добра, а отношението на американците към българските специалисти е много добро. 

По думите на Тончева с голямо желание американски компании биха наели български софтуерни инженери, ако имат такава възможност, като са възможни и опции за дистанционна работа, коментира още тя.

Според Дафина Тончева младите предприемачи в България са поставени в по-трудна ситуация от тези в САЩ, защото няма много опции за набиране на капитал, няма много истории на успешни български фирми в международен план, а същевременно липсват и ментори.

“Много хора се страхуват от началото, от старта на бизнеса”, категорична е Тончева.

Тя твърди, че именно историите на успешни български фирми биха дали повече надежда на младите, които искат да стартират технологичен бизнес у нас. Според нея подобна история е тази на Telerik.

Тончева е категорична, че едни от най-добрите предприемачи са тези, които имат толкова голяма страст към бизнеса, който искат да започнат, че нямат търпение да го направят. Големите компании много често променят хората, като ги учат да бъдат част от голяма компания, от структурирана среда, но не и как да работят в хаос, в малък бизнес.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate