UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Модерните технологии в битка срещу заболяванията

Васил Русинов, гл. оперативен директор на mClinica, UpDate, 26.02.2017

Васил Русинов, гл. оперативен директор на mClinica. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Русинов, гл. оперативен директор на mClinica. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди известно време екипът на базирания в Югоизточна Азия стартъп mClinica работи в Индонезия по проект за борба с туберколозата. На въпроса колко пациенти годишно се разболяват от тази болест, партньорите се позоват на данни от преди 5 години...

Във Виетнам пък в един от големите градове броят на пациентите с диабет в болниците на държавния сектор се е увеличил с над 10% за година. Това показва, че или държавните институции не смогват да се преборят с болестта, или няма достъп до добри лекарства в държавните болници.

Това са само две от конкретните причини, поради която младата компания се е посветила на предоставянето на данни, анализи и инструменти за ангажиране на пациентите на организации в сферата на здравеопазването на развиващите се азиатски пазари, разказа в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria българинът Васил Русинов, който е главен оперативен директор на  mClinica.

“Това, с което помагаме на публичния сектор, е платформа, която позволява в реално време да следят епидемии, фалшиви лекарства, лекарства с изтекъл срок на годност, лекарски грешки“, поясни Русинов.

Основателят и главен изпълнителен директор Фарук Мерали казва, че в региона в момента няма налични здравни и медицински данни заради народопсихологията. Това кара фармацевтичните компании да търсят начини да узнаят повече за бизнеса, веригата за доставки и конкурентната среда, докато правителствата и неправителствените организации са лишени от важни данни, които могат да оформят политиката или откриването на огнища на болестите.

В това именно вижда шанса си за развитие и mClinica, която с помощта на мобилните устройства и интернет помага за получаването на яснота как се използват лекарствата в Югоизточна Азия. Днес компанията присъства с услугите си в три страни - Филипините, Индонезия и Виетнам - където предлага платформата си на местните аптеки.

„Дистрибуционната мрежа на лекарства е изключително разпокъсана и фрагментирана, което представлява огромно предизвикателство и за фармацевтичната индустрия. Това, от своя страна, прави лекарствата тук много скъпи. Разпокъсаността на дистрибуционната мрежа увеличава цената на лекарствата и представлява голямо предизвикателство за държавните институции в опита им да изработят адекватна политика за здравеопазването“, казва Васил, който живее и работи в Азия от няколко години.

С какво още се занимава  mClinica и какви възможности за развитието на български таланти има в компанията и Азия като цяло?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от UpDate