Твърд Брекзит ще срине сектора на услугите

Давиде Сера, главен изпълнителен директор на Algebris Investments и Стефани Фландърс от Bloomberg Economics

Netflix е един от водещите доставчици на медийни услуги във Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Netflix е един от водещите доставчици на медийни услуги във Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

От твърдия план за Брекзит на правителството на Тереза Мей излиза, че британската икономика е сериозно застрашена, каза Давиде Сера в интервю за Bloomberg. Причината за това е, че секторът на услугите представлява 80% от икономиката на Великобритания. Той е категоричен, че и Европа не би приела плана в настоящия му вид.  

Сера отбеляза, че Европейският съюз прояви достатъчно търпение в очакване на предложение за план за Брекзит. Основният проблем на предложения план обаче е, че се опитва да раздели два тясносвързани сектора (на стоките и услугите), каза ръководителя на Bloomberg Economics Стефани Фландърс. 

"Вие може да продавате асансьори и знаете, че те са стока, но какво ще кажете за всичките услуги, които вървят заедно с асансьора. Една стока може да включва много услуги, дори чистата разлика между стоките и услугите, всъщност, е пълен хаос."

На въпроса какъв ще бъде ефектът върху Лондонското Сити в случай на по-твърд Брекзит, Давиде Сера каза, че трябва да се има предвид голямата тежест на сектора на услугите върху британската икономика и ролята му за формирането на БВП на страната. Резултатът от настоящият план ще бъде загуба на една трета от хората наети в компаниите, извършващи услуги, което би означавало "от 15 до 20% намаление на населението през следващите от 3 до 5 годни", смята той. 

Повече по темата ще откриете във видеото. 

 

Последни новини
Още от Новини