Китай призова САЩ да избегнат търговска война, обеща пропазарни реформи

Китайският вицепремиер Хан Джън поиска сътрудничество

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският вицепремиер Хан Джън предупреди, че търговска война би навредила на всички, но не даде индикации за следваща стъпка от страна на Пекин относно конфликта с Доналд Тръмп. По време на световен икономически форум той призова за сътрудничество, за да може икономическата глобализация да е от полза за всички.

„Търговската война не обслужва интересите на никого. Тя само би довела до сериозни последствия и негативен ефект“, посочи вицепремиерът. Той не спомена Тръмп по име, но други китайски официални лица казаха, че Пекин е готов да защитава интересите си, след като американският президент въведе мита върху китайски стоки и обвини Китай в злоупотреба с интелектуална собственост.

Това беше първото изявление на Хан Джън, откакто беше обявен за вицепремиер по-рано този месец. Той коментира и бъдещата политика на китайското правителство. Сред приоритетите му ще бъде да продължи с пропазарните реформи, както и третирането на националните и чуждестранните компании по еднакъв начин и гарантирането на правата върху интелектуалната собственост. Според Джън Китай трябва да се отвори широко за света и това може да стане чрез инициативата „Един пояс, един път“. Страната ще разшири достъпа до пазарите си, включително финансовия, телекомуникационния и образователния сектори.

По-рано този месец Националната комисия за развитие и реформи обяви, че Китай ще работи усилено, за да елиминира неефективното предлагане. Като най-голям световен производител на стомана и въглища, страната ще намали производството на стомана с около 30 млн. тона, а на въглища – със 150 млн. тона, през тази година.  

Последни новини
Още от Акценти