Международното сътудничеството по Един пояс-един път се задълбочава

26 страни подписаха декларация с насоки за финансиране на съвместни проекти

Преглед на темата "Един пояс, един път" от студио на Bloomberg в САЩ. 15.05.2017 Преглед на темата "Един пояс, един път" от студио на Bloomberg в САЩ. 15.05.2017

На 14 и 15 май Пекин беше домакин на форума на високо ниво "Един пояс-един път", на който бяха обсъдени редица инициативи в области като транспорт, инфраструктура, енергетика, промишленост и култура, съобщи Bloomberg. Събитието събра световни лидери, сред които руският президент Владимир Путин, турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, новият сръбски премиер Александър Вучич, както и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В присъствието на директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш бяха обсъдени различни проекти от взаимен интерес, както и възможните дестинации на китайските капитали в Европа. САЩ решиха да сформират работна група с цел да се възползват от програмата по най-подходящ начин. Световната банка, както и европейската банка за възстановяване и развитие са сред потенциалните обезпечители на някои от проектите в мащабния план. Китай зае $50 милиарда на Тайван с цел изграждане на нова жп линия между двете страни.

Вижте още във видео-материала:

 

Последни новини
Още от Новини