Ford възлага надежди на новия Navigator при луксозните автомобили

Интервю с президента и гл. изп. дир. на Ford, Марк Фийлдс

Представяне на концепцията на новия LIncoln Navigator на автоизложението в Ню Йорк, Photographer: John Taggart/Bloomberg Представяне на концепцията на новия LIncoln Navigator на автоизложението в Ню Йорк, Photographer: John Taggart/Bloomberg

Каква невероятна концепция! Винаги съм много развълнуван от вратите на концептуалните модел. Но по-вълнуващото е, че мина доста време от представянето на последния Navigator. Предполагам, че това отново ще бъде основен двигател на печалбите при вас, нали?

Да, това е много важен продукт за нас. Navigator е най-разпознаваемият модел от гамата на Lincoln. Имаме много лоялна клиентска база и всъщност увеличаваме печалбите си. Най-голямото повишение през последните три години беше при възрастовата група между 25-44 годишна възраст.

Това е концепцията на Navigator и тя ви разкрива много новия модел, който ще излезе през следващата година, с изключение на вратите отварящи се нагоре, те са само за концепцията.

Ще измислим нещо и за вратите.

Миналата година, големият хит беше концепцията на Lincoln Continental. Сега изглежда, че той е много близо до фазата на производство, какво означава Lincoln за Ford Motor Company?

Означава много. Когато погледнете автомобилната индустрия и пазара на луксозни автомобили в целия свят, той е заема 10% от продажбите, но 1/3 от печалбите. Така че виждате колко е важен. Не само от гледна точка на доходността, но ние развихме и бизнеса си с Ford толкова много през последните 5-7 години и ако клиентите ни са готови са преминат към луксозните автомобили, ние искаме да бъдем там за тях с марката Lincoln, която се разграничи, но все пак остана значима спрямо останалите конкуренти.

Знам, че 2/3 от печалбите ви идват от тази страна, но бележите страхотен ръст и в Китай. Lincoln е име, което е познато на много от китайците, а и голяма част от инвестициите на стойност 5 млрд долара отиват за отваряне на нови търговски представителства в страната. Каква е ситуацията с тези инвестиции, защото много хора са притеснени за евентуално твърдо приземяване на компанията?

Когато погледнете към китайската икономика, тя започна годината добре. Пазарът на автомобили се охлади през миналата година, но през първите два месеца на тази виждаме стабилизация и някакъв растеж, което все пак са добри новини.

Нашата марка Lincoln се справя много добре. Стартирахме я в края на 2014 и през миналата година продадохме над 11 000 автомобили от марката със само два модела и по-малко от 25 шоурума. Това е най-бързият растеж на луксозна марка, който те бяха виждали в страната от много време. Ще имаме 60 представителства в 50 града до края на година с цялата ни гама от модели, включително новия Continental, който също ще предлагаме там. Така че сме много обнадеждени от приема на китайските потребители.

Приема на новия F-150 тук в САЩ също беше страхотен, продажбите ви в Европа също се възстановяват, Южна Америка все още е в криза, но като цяло, индустрията се развива много добре в момента. Притеснен ли сте, че може би ситуацията е твърде добра и ни очаква спад?

Според нас при сегашните икономически условия, ако не станем свидетели на някакъв сериозен фискален или външен шок ще бъдат много добри за производителите на автомобили. Причините за това като погледнем данните за растежа на заплатите и приходите, растежа на трудовия пазар и доверието на потребителите. След това поглеждаме и към физическите данни – когато видим статистиката за средната възраст на автомобилите в САЩ, тя е 11 години. Всяка година ще има хора, които ще си купуват нова кола. Чухме да се говори и за рецесия, но данните говорят за друго. Никога няма да изпаднем в рецесия, без безработицата да се повиши, а това не се случва.

Чувстваме се много добре на пазара, въпреки че винаги сме нащрек за данни, които ни казват друго. 

 

Последни новини
Още от Акценти