Петролът достигна дъното?

Накъде отива петролния пазар и стигнаха ли цените дъното

Дейвид Констабъл наблюдава търговията в Нюйоркската фондова борса, 9 април, 2013 г. Фотограф: Scott Eells/Bloomberg Дейвид Констабъл наблюдава търговията в Нюйоркската фондова борса, 9 април, 2013 г. Фотограф: Scott Eells/Bloomberg

Разговор с Дейвид Констабъл, главен изпълнителен директор на Sasol в разговор за състоянието на петролния пазар и за това какво бъдеще вижда за цените, инвестициите и играчите на пазара.

 

Когато разгледаме цената на петрола... знам, че сте предприели мерки всъщност да броите спадащата цена на петрола, но очаквахте ли тя да остане толкова ниска толкова дълго време?

 

Здравей, Франсин. Ние не знаехме кога ще се случи това, но определено знаехме, че макроикономическите фактори можеха да ни ударят и ние активно изпълнявахме програми тук, за да намаляваме разходите още от 2013 г., за да можем да влезем във форма и да сме подготвени и за щастие вече бяхме въвели програмата, а след това, когато цената наистина падна в края на 2014 г., ние изработихме план за реакция, за да се защитим и да пестим пари. Точно днес обявихме, че ще пестим до 75 млрд. ранда до финансовата година 2018 г. и очевидно ще изтеглим капиталовият си портфейл, за да можем да защитим дивидента ни, както и кредитния ни рейтинг и баланса ни. В общи линии, това са плановете ни засега. Така че сме оптимисти...

 

Дейвид, нека да се опитаме да осмислим нещата. Средата е много трудна и тя е трудна за много компании. Затова, как разглеждате нещата от сега нататък? Разглеждате ли най-лошия възможен сценарий, при който петролът остава на тези ниски нива през следващите 2 години? Как се водите, когато разглеждате макро средата, която не можете да контролирате?

 

Ние възприемаме много благоразумна и консервативна гледна точка. Мисля, че с оглед на това, което видяхме в края на декември със спадането на цената около $30, а след това и по-ниско на 20 януари, ние преразгледахме отново отправните ни точки много консервативно. Прогнозираме $40 за финансовата 2016-та, $40 за финансовата 2017-та и $57 за финансовата 2018-та. Такива смятаме, че ще са нивата, но разбира се всяко повишение над тези нива ще помогне. Ние планираме да се погрижим компанията да остане здрава на тези нива и, както казах, ще пазим балансите си, нивото на използване на заемен капитал и дивидента си.

 

Дейвид, как може да преценим, че е достигнато дъното? Какво би било необходимо цената на петрола да достигне до дъното и отново да започне да се покачва?

 

Има някои окуражителни признаци на пазара. Има някои графики, които сравняват страните във и извън ОПЕК, както видяхме през февруари със замразяването на нивата на добива, което е начало. След това, видяхме някои окуражаващи новини за потенциална среща през март между Русия и Саудитска Арабия, Венецуела, Катар, може би Нигерия и вероятно Иран, както и още няколко страни извън ОПЕК. Това за мен е много положително, така че то определено би помогнало. Току-що говорихте за драстичното намаляване на броя на сондите, въпреки че растежът и данните в САЩ изглеждат стабилни. Има доста много фактори – хеджирането на пазара на петрола се задейства също, така че оттам ще очакват по-високи цени и ще искат да оправдаят по-високите производствени разходи. Има окуражителни признаци, но в същото време трябва да гледаме кривите на спад. Намаляването в страните извън ОПЕК е 5% от 50 млн. барела, което е 2,5 млн. барела на ден за година, след това, ако добавим консервативно нарастване от 1 млн. барела на ден на година. А след 4-5 години, най-много до десетилетие, ще са ни необходими 15 млн. барела на ден. А това не може да се постигне, когато сте изтеглили $400 млрд. долара при повишаващ се пазар. Така че, това се задава, но не мога да ви кажа кога.

 

Последни новини
Още от Акценти