Япония вероятно ще забрани правителствените договори с Huawei и ZTE

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 07.12.2018

Япония възнамерява да забрани правителствени сделки за устройства и оборудване от китайските технологични компании Huawei и ZTE Corp, за да повиши защитата си срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предава Ройтерс, като се позовава на запознати източници. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатансова.

"Huawei доставя мрежово оборудване на частните японски телекоми NTT Docomo и KDDI Corp. А SoftBank Group Corp има дълготрайни отношения с Huawei - която през 2011 г. стана първата китайска фирма, присъединила се към японското консервативно бизнес лоби Keidanren - и си партнира с него в областта на 5G проучванията".

Японският вестник Yomiuri, който първи съобщи новината, отбелязва, че се очаква правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник. Правителството не планира конкретно да назове Huawei и ZTE в преразглеждането, но ще въведе мерки за укрепване на сигурността, които се отнасят за компаниите, твърдят двама източника, обясни Попов.

"Говорителят на правителството Йошихиде Суга отказва да коментира темата, но отбелязва, че страната работи в тясна връзка със Съединените щати в широк кръг от области, включително киберсигурността. Американските разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а Huawei отрича обвиненията".

По-рано през тази година САЩ също решиха да въведат забрана за покупка и използване от американските държавни служби на телекомуникационно оборудване ZTE и Huawei, коментира той.

Целия технологичен коментар може да проследите във видео материала.

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути