Mozilla е прекратила предсрочно договора си с Yahoo!

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Investor.bg, в Бизнес старт, 15.11.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Google става стандартна търсачка за Firefox за редица пазари, след като Mozilla прекрати предсрочно договора си с Yahoo!. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Mozilla се радва на засилено медийно внимание през последните часове. Разработчикът на широко използвания браузър Firefox представи дългоочакваната нова версия на браузъра - Firefox Quantum, от която се очаква да върне Mozilla на върха.

В продължение на много години Google бе стандартна търсачка в глобален план за Firefox, докато преди три години Mozilla внезапно не прекрати сътрудничеството. Тогава Mozilla спечели свободата да сключва отделни споразумения за отделните пазари. Yahoo! стана най-важният източник на приходи, а заедно с това - стандартна търсачка за САЩ. В икономически план за Mozilla това не бе загуба. Само през първата година Mozilla успя да повиши приходите си с 90 млн. долара. 

Не е ясно колко ще плаща Google за възстановяването на това ценно дигитално място. Говорител на Google потвърди сделката, но отказа да коментира детайлите, а Mozilla не разкрива финансовите подробности.

Въпреки че продажбите на реклами от страна на Google продължават да се покачват, компанията трябва да разчита на браузърите, производителите на мобилни устройства и други канали за разпространение, за да се гарантира, че търсенето, видео услугите и цифровите реклами на Google се виждат от потребителите. Тези суми, наречени „Разходи за придобиване на трафик“ (TAC), нарастват до 5,5 млрд. долара през третото тримесечие, като са в размер на 23% от приходите от реклами.

През последното тримесечие увеличението на тези разходи бе обяснено главно с "промени в споразуменията за партньори", казва главният финансов директор на Google Рут Порат. Тя отказва да разкрие конкретните партньори. Много от тези плащания отиват за Apple Inc., която провежда търсенето с Google като стандартно в своя браузър Safari. През септември Apple добави търсенето с Google като доставчик по подразбиране за въпроси, задавани на главния асистент на Apple - Siri, като така замени Bing на Microsoft Corp. 

Вчерашната новина е изненадваща, като се има предвид, че партньорството между Mozilla и Yahoo! бе със срок от 5 години. Дори за Verizon, който вече е новият собственик на Yahoo!, решението е неочаквано.

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути