Сътресения и нови посоки за технологичните компании

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, Бизнес старт, 08.08.2017

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон изрази интереса на компанията си към пазара на споделено пътуване, посочвайки, че би искал да инвестира в Uber Technologies или в конкурента ѝ Lyft, коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"До момента Сон не е заявявал толкова открито намеренията на фирмата към този пазар, но сега е сериозен за възможността за инвестиции. SoftBank подкрепи конкурентите на Uber в други страни, включително китайската Didi Chuxing, индийската Ola и Grab в Югоизточна Азия. Това подхрани очакванията, че Сон се опитва да помогне за създаването на алианс срещу Uber".

Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн отговори на критиките и отрече обвиненията срещу себе си, след като в понеделник прокурори поискаха той да получи присъда от 12 години лишаване от свобода. Той е обвинен в даването на подкупи на бившия президент на Южна Корея в замяна на засилване на контрола си върху южнокорейския технологичен гигант, каза Кирилова.

Лий, който де факто е лидер на един най-големите азиатски конгломерати, е в ареста от февруари по редица обвинения – от злоупотреби до лъжесвидетелстване. Всичко това се случва в рамките на скандал, който разтърсва страната от месеци и в крайна сметка доведе до отстраняването на бившия президент Пак Кън-хе от поста ѝ.

Лий ще получи най-дългата присъда за затвор за директор на южнокорейски конгломерат, ако съдът го намери за виновен, когато се произнесе окончателно на 25 август – два дни преди срокът за задържането на Лий да приключи.

Сред другите обвинения, пред които е изправен, са и неправомерни прехвърляния на активи в чужбина.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути