Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Обхватът на мярката 60/40 ще е добър, ако достигне поне до 70 хил. души

Петър Ганев, ИПИ, Светът е бизнес, 21.04.2020

Как работи схемата "60 на 40" се решава спрямо това какъв брой работници се възползват от нея. Към момента знаем, че около 40 хил. души са подали заявка за нея. Безработицата е достигнала до 270 хил. души. Ако мярката достигне поне толкова хора, колкото са новорегистрираните безработни - 70 хил., или повече, тогава нейният обхват ще бъде добър, заяви Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Ганев не е привърженик на мярката "60/0".

"Ако работодателят няма да участва, просто отиваш на Бюрото по труда", изтъкна той.

Още по темата

По повод обявения по-рано във вторник пакет от мерки на приблизителна стойност 4,5 млрд. в помощ на бизнеса у нас той коментира, че се надява да стартират и средствата за малкия и средния бизнес и компании с ликвидни проблеми, които да могат да се възползват от кредитите от общо 300 хил. лв.

Още по темата

"Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) ще влее 3,6 млн. лв., Фондът на фондовете ще раздава микрокредити до 50 хил. лв. и за големи перспективни компании, дори и може да влезе в собственост", припомни гостът. 

"500 хил. са били безработните през 2008 г. Ако се запазим в рамките на 300 хил. безработни сега, това би било приемлив вариант".

Междувременно Ганев подчерта, че освен дебат за отваряне на икономиката ни трябва да отворим и дискусия за това колко време трябва да продължим да работим при по-строги мерки.

Защо фокусът у нас ще е върху промишлеността, кои сектори ще са най-засегнати от коронавируса и още любопитни факти - вижте във видео материала.

Всички гости от предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес