Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Защо е важна дигитализацията при мониторинга в строителството

Жан Гислен Лафонта, изпълнителен вицепрезидент на Sixense Group, Светът е бизнес, 12.06.2019

Големите данни, изкуственият интелект, моделирането - това са ключовите думи днес при дигитализацията на контрола на строителната дейност. Целта ни е да създадем реален обект и да го изследваме със сензори за данни. Искаме да се уверим в добрата направа на строежа и да регистрираме параметрите за целия му жизнен цикъл. Разбираме и как остарява, дали проявява патология и как да запазим по-дълго неговата експлоатация. Това коментира Жан Гислен Лафонта, изпълнителен вицепрезидент на Sixense Group, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Sixense Group е компания за инфраструктурни услуги - всякакви услуги в строителството и експлоатацията на инфраструктурата. В областта на сигурността на строителните работи, експлоатацията и целия жизнен цикъл на строежа. Ние извършваме мониторинг, за да позволим в реално време да се измери ефектът на строителните работи върху околната среда, обикновено деформацията на планината и скалите".

Мониторингът на тол системата е свързан с експлоатацията и не е толкова в нашата област, посочи Жан Гислен Лафонта. Ние сме свързани с инфраструктурата като строителни експлоатационни работи, изтъкна той.

"Имаме богата гама от услуги, които да предоставим на България, за да можем да покажем предимствата на нашите технологии, владеенето на строителните работи, и да дадем опита си в запазването на културно-историческото наследство и околната среда".

Има много инфраструктурни проекти в България - за метро, железопътни линии, автомагистрали, подчерта гостът. В цялата тази фаза нашата специалност е в услугите към технологиите, оптимизиращи строителната дейност, уточни той.

Най-разпространеният сега риск е мониторингът да предвиждаш възможността да засечеш капаните под земята, разкри Жан Гислен Лафонта. "Дигитализацията позволява да можеш да сложиш изследователската лаборатория на мястото на работата. Създава се модел", отбеляза той.

"В основата на услугите ни има софтуер платформа, която позволява да следим и пазим всичката информация, която да ползваме по време на експлоатацията на обекта. Имаме софтуер, който прави прогнози и проверки чрез изчисления на моделите. Създаваме виртуално поведение на този обект".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес