Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и вкусът на победата

Мартин Табаков, анализатор Близък изток, Светът е бизнес, 12.04.2019

Може би имаме известно основание да говорим за изненада, ставайки думи за много добрия резултат на Бенямин Нетаняху и неговата партия Ликуд, коментира анализаторът на Близкия изток Мартин Табаков по темата за резултатите от предсрочните парламентарните избори в Израел в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Ако се позовем на предварителната социология, нямаше нито една такава, която да дава преднина на Ликуд. И тази социология показваше, че Нетаняху изостава спрямо ръководената широка коалиция от Бени Ганц с между 1 и 6 мандата. В следващия момент ние виждаме резултатите и те са, че и Ликуд и т.нар. Синьо-бяла коалиция ще имат по 35 мандата, като дори Нетаняху води. Целта му бе да не изостане драматично от основната конкуренция".

В случая на Ганц и Нетаняху нямахме класическия сблъсък ляво-дясно, уточни Мартин Табаков. "По-скоро Ганц се опитваше да атакува премиерското място от позицията на центъра, като той доста често си позволяваше да флиртува с десните избиратели на Нетаняху. Но това на практика не се случи. Добрият резултат на Бени Ганц се дължи основно на това, че всички тези, които не харесват Нетаняху, гласуваха за него, защото той не е Нетаняху, а не заради политическите достойнства на Бени Ганц. Той избягваше конкретиката и сложните позиции", допълни той.

Темите на изборите се въртяха около сигурност и икономика, посочи анализаторът. Няма друг политик, който повече от Нетаняху да олицетворява повече тези два компонента, добави той.

Партията на Авигдор Либерман, партията на руските евреи, успя да прескочи 3,25-процентова бариера на техния парламент, показва, че се е представила добре въпреки очакванията на социолозите. Но Либерман влиза с 5 ключови мандата, на базата на които той може да определи премиерското място на Нетаняху. Либерман е единственият засега десен лидер, който каза, че няма задължително да подкрепи Нетаняху. Това може би създава предпоставки за предизборна драма в случая, но аз си мисля, че Либерман просто си повдига акциите в рамките на преговорите с Ликуд. Що се касае до електората, той няма монополни позиции по отношение на рускоговорящите евреи. Всички десни партии издигат в своите листи рускоговорящи евреи. Руското минало започва да затихва за сметка на изграждането на еврейска идентичност.

За да бъде приемиер Нетаняху, единственото възможно правителство е обединение на абсолютно всички десни партии, подчерта Табаков.

"Темата за заселническата политика на Тел Авив по отношение на западния бряг винаги е била от по-деликатните в рамките на американско-израелските отношения. Подобряват се и руско-израелските отношения заради Нетаняху".

Последни новини
Още от Светът е бизнес