Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Мисията на French Tech е да бъде център за инвестиции в технологични иновации

Адриен Баки, основател на Trixir и председател на работна група към Френско-българската търговско-индустриална камара за Frech Tech, Светът е бизнес, 05.04.2019

Мисията на French Tech общността е да се превърне център на инвестициите за технологиите и нововъведенията. В Европа трябва да се промени манталитета на инвеститорите и да се насочим към рискови технологии, характерни за Силициевата долина. Трябва да имаме обща визия и да сме обединени. Това коментира Адриен Баки, основател на Trixir и председател на работна група към Френско-българската търговско-индустриална камара за Frech Tech, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"French Tech е общност на предприемачи, формирана в началото на 2010 г. Френски предприемачи се свързват в дигиталната индустрия по света. Сега структурата е формална и подкрепена от френското правителство. София  е част от общността и това е изключително важно. Има символика. Борим се България да застане на световната карта на същото ниво на страни като Япония или Германия. В София се случват добри практики. Общността е съставена от около 30 предприемачи. Това са хора с опит, които са позитивни".

За сравнение, Букурещ също бе включен във French Tech, напомни Адриен Баки. "Общността в София е също толкова голяма както в Букурещ, въпреки че Румъния е три пъти по-голяма страна. Новата ни инициатива започва с кандидатури за бюджета и от май месец всички основатели ще се срещнат в Париж и там ще изградим стратегия за инвестиции. Имаме идея и да се свържем по-добре с региона на Балканите като цяло. Формированието в София се развива с връзки между предприемачите, технологичния сектор и институциите като френското посолство и Френско-българската търговско-индустриална камара", изтъкна той.

"От бизнес гледна точка вярвам, че френският президент Еманюел Макрон оказва позитивен ефект и това се показва в действията. Той е умен. Виждаме, че Франция е привлекателна за технологични инвеститори, за дигиталната икономика, за френските стъртъпи". 

Миналата година всичко бе блокчейн, посочи гостът. "Сега, ако говорим за блокчейн, звучи, все едно говорим за старите супер компютри.Много иновациите в блокчейн бяха финансирани от самите криптовалути. Но много предприемачи фалираха от този бизнес. Интересното в бъдеще за мен е са способите да образоваш хората и да прехвърляш по-добре знанието. Свързването с изкуствения интелект би могло да подобри начина на развитие", уточни той.

Репутацията на България в международен план е много добра, спомена Баки. Общността на разработчиците на видео игри в България е наистина чудесна, поясни той.

Последни новини
Още от Светът е бизнес