Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Демилитаризацията на Черно море засега е романтична фиксидея

Ген. Съби Събев, Атлантически съвет, Светът е бизнес, 01.03.2019

Девоенизацията на Черно море, която иска нашият премиер, няма как да стане, при положение че Русия, Турция, Украйна и Румъния не подкрепят тази идея, заяви генерал Съби Събев, Атлантически съвет, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас е рутинно. Провеждат се разговори по оценка на регионалната среда за сигурност, изпълнението на поетите ангажименти на държавата към НАТО и редица други чувствителни въпроси. Отправени бяха похвали към България за принос към операциите на Алианса. Струва ми се обаче, че малко се разминаха оценките на генералния секретар на НАТО и премиера Борисов по отношение на регионалната среда за сигурност".

По отношение на Черноморския регион рисковете се коренят в това, че Русия засили военния си потенциал в Черно море, спомена Съби Събев. "Получи се дисбаланс в нейна полза. България и Румъния не притежават съвременен военноморски флот и далекобойни средства, с които да отговорят на тази нова заплаха. Турция очевидно проявява пасивност. Русия се държи все по-агресивно", допълни той.

Гостът коментира и темата за Западните Балкани. Според него рисковете възникват поради нестабилността там. "Очевидно проблемът между Косово и Сърбия е нерешен. Няма сигурност в Босна и Херцеговина. Сърбия започва процес да засилване на военния си потенциал", добави Събев.

Турция разкри втора военноморска база, отбеляза още Съби Събев. Засега не е прехвърлила част от военноморския си флот в Черно море, поясни той.

Ратифицирането на Преспанското споразумение е най-добрата новина в последно време и е заявка за консолидация на сигурността, спомена бившият военен представител на България в НАТО.

Очаквайте видео материал с цялото интервю.

Последни новини
Още от Светът е бизнес