Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Диалогът между Тръмп и Ким Чен-ун касае съдбата на Корейския полуостров

Доц.д-р Евгени Кандиларов, преподавател в СУ, Светът е бизнес, 27.02.2019

Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун изисква да има прогрес по отношение на денуклеаризацията. Денуклеаризация на Корейския полуостров не означава единствено денуклеаризация на севернокорейската половина от полуострова. Това означава ангажимент и от страна на САЩ спрямо базите им в Южна Корея. Това е задължително условие за диалога между двете корейски държави. Това коментира доцент д-р Евгени Кандиларов, преподавател в СУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Очаква се от страна на САЩ да бъдат намалени санкциите срещу Северна Корея, които тежат толкова на социално-икономическото развитие на страната, отбеляза Евгени Кандиларов.

"Виетнам съчетава запазване контрола на управляващата партия и идеологическата компонента върху икономическите процеси и същевременно дава невъзможност на участието на външни инвестиции и отварянето към свободния пазар. Този модел работи в Китай. Виетнам е една от малкото държави в Източна Азия с братски режими, които се подкрепят".

Във връзка с отношенията между Индия и Пакистан и свалените от пакистански военновъздушни сили два индийски самолета гостът спомена, че конфликтът между Индия и Пакистан съществува от самото създаване на двете държави. "Този конфликт довежда до три индопакистански войни, единият от които ражда държавата Бангладеш. Подкрепата на Индия от САЩ е противовес на традиционно добри отношения между Китай и Пакистан", допълни той.

"САЩ губят все повече и повече позиции в региона на Южна и Югоизточна Азия, защото в много случаи сами се изтеглят. Не е изключено всичко това, което прави Доналд Тръмп за Корейския полуостров, е да стабилизира вътрешнополитическите си позиции".

Регионът на Южна Азия – на Индийския океан, включа всички морски пътища, които вървят към Африка, уточни Кандиларов.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес