Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

По-висок акциз върху бездимните цигари - повече приходи в бюджета

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 06.07.2018

България е феномен по отношение на бързия ръст на броя на хората, които преминават към бездимните цигари. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му прогнозите са, че този пазар ще расте и бюджетът ще губи приходи.

„Защото в момента акцизът върху нормалните цигари е 3,5 пъти по-голям от този върху бездимните. Моето предположение е, че искат да направят акциза висок сега, когато още е незначителен процентът от населението, което потребява бездимни цигари. В момента, в който този процент стане голям и се вдигне акцизът, ще бъде засегната много по-широка група хора и ще бъдат предизвикани много по-сериозни напрежения. Вероятно е някакъв опит да се изпреварят събитията“.

Безлов припомни, че почти 10% от приходите в бюджета идват от акциз и ДДС върху тютюневите изделия. „Това е по-голямо като принос от петролните продукти“.

Според него трябва да се търси баланс между приходите и здравето на хората. „Не бива да се въвеждат такива акцизи, които да убият тази категория продукти“.

„Бездимните цигари безспорно са технологично решение, обаче все още няма достатъчно медицински изследвания, показващи, че е безвредно. Няма натрупани медицински данни, за да може да се коментира. Но основните щети, които причинява традиционната цигара са частиците, които се отделят при горенето. При технологията на бездимните цигари тези частици се редуцират до 95-97%. Това означава, че има сериозен технологичен пробив и съответно хората се опитват да го ползват“. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес