В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Централните банки трябва да форсират повишаването на основните лихви

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор, В развитие, 13.02.3018

Очевидно през 2018 волатилността ще бъде един от факторите, които ще влияят на пазарите. По никакъв начин не можем да кажем, че даден актив ще бъде защитен. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Виждаме, че централните банки са в патова ситуация от гледна точка на това, че когато през 2007-2008 се намесваха на пазарите, основният аргумент бе сериозният риск от финансов крах, от цялостната структура на финансовата система. Сега подобен риск поне в краткосрочен план със сигурност не съществува. Виждаме от икономическа гледна точка добри данни. Реално ако има обаче някакъв пазарен шок, то аргументите, свързани с намеса на централната банка изглеждат доста неясни“.

Той посочи, че икономиката върви добре, инфлацията се повишава и може би ще достигне доста близо до 2%, както е таргета при Фед и при останалите централни банки.

„Ако се случи примерно сериозна флуктуация надолу и някакво притеснение за системен риск на чисто пазарно ниво, централните банки по никакъв начин не могат да реагират към днешна дата“.

Според Сиркаров е крайно наложително централните банки да форсират малко или много процеса на повишаване на основните лихви, на изтегляне на ликвидността, на участието на централната банка в икономическите процеси.

„За да може при евентуално негативно стечение на обстоятелствата да имат буфер, лостове, с които да влияят малко или много вербално или директно върху очакванията и настроенията на пазарните участници“.

Какво да очакваме от пазарите през тази година?

 


 

Последни новини
Още от В развитие