Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Предизвикателствата пред новия стар президент на Кипър

Проф. Андреас Теофанос, преподавател по политическа икономия в Университета в Никозия, Светът е бизнес, 05.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Президентските избори в Кипър бяха значителна победа за досегашния президент Никос Анастасиадис въпреки проблемите на страната през послените 5 години.

Това каза в "Светът е бизнес" с Николай Кръстев преподавателят по политическа икономия в Университета в Никозия и ръководител на Центъра за европейски и международни отношения в учебното заведение проф. Андреас Теофанос.

На балотажа в неделя (5 февруари) победи досегашният президент Никос Анастасиадис, с 56% срещу 44% за подкрепения от социалистите Ставрос Малас.

Какви са основните проблеми, пред които ще трябва да се изправи новият стар президент на средиземноморската държава?

„В краткосрочен план, това са икономическите проблеми. Въпреки че през последните години имаше сериозни проблеми, все пак в икономически план се забелязаха и редица положителни тенденции, което бе сериозен фактор за преизбирането на Анастасиадис“, коментира събеседникът в предаването.

Обединен Кипър – реалност или химера?

„Обединението е нещо, за което говорим от години. Има няколко основни проблема. В голямото си болшинство кипърците са консервативни в мнението си за Турция. Има сериозни въпросителни пред турското общество на острова. Проблемът е, че Турция се стреми към решение на въпроса, което би удовлетворявало собствените й геополитически цели. Гърците не биха го приели“, каза Теофанос. 

„Президентът ще трябва да се изправи пред тези проблеми и да инициира нова инициатива, както и да намери някаква договореност, на която би се съгласила както и Турция, така и Европейският съюз“

Последни новини
Още от Светът е бизнес