Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Светът е бизнес с нова рубрика за управлението на хора

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ , Светът е бизнес, 18.12.2017

Всичко се променя - средата, технологиите, взаимоотношенията работодател-служител. Вече хората говорят, че искат да търсят и да намират щастие и като работодатели, и като работници. Всички сме част от пазара на труда и трябва да му обърнем специално внимание. Това каза Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ и председател на Българската асоциация за управление на хора, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

През 2018 предаването предвижда рубрика във всеки последен петък от месеца, в която да се проследяват динамиката и новите тенденции в управлението на хора. Темата ще коментира Детелина Смилкова. 

„Самите компании вече разбраха, че когато нямаш стратегия как да управляваш хората си, губиш много пари. Понякога когато мениджърът няма правилния подход, той остава като капитан без карта и компас сам в бурното море. Затова и идеята на тази рубрика е да видим тези хора как да се адаптират към тези неща, да разглеждаме казуси, и различни практики, които се прилагат в България“.

Тя посочи, че краят на една организация идва тогава, когато промените отвътре не могат да смогнат на промените отвън, а се оказва, че тези промени са изключително големи.

„Трябва да се променим не само като организация, но и като родители и като индивиди, защото традиционните професии вече се промениха“.

По думите ѝ 35% от работниците в Обединеното кралство ще загубят работата си до 2020 вследствие на автоматизацията, а 50% от всички платени дейности в глобален план, които ще бъдат заместени с технологии, ще възлизат на 15 трлн. щатски долара.

Кои са неприкосновените територии, където хора не могат да бъдат заместени с роботи?

Смилкова обясни, че 92% от успешните екипи се управляват от лидери с емоционална интелигентност - това е една от областите, които поне засега ще остане запазена за хората.

„Ще каним специалисти от сферата на образованието да ни кажат как ние като родители да направим нашите деца конкурентоспособни и незаменими от роботите“.

Според нея хората няма да останат без работа, просто професиите ще се променят.

„Ние трябва да използваме капацитета и възможностите на машината, но в никакъв случай тя няма да бъде водеща, защото в неща като стратегическо мислене, емоционална интелигентност, вземане на решения и емпатия роботите няма да успеят ни заменят в следващите поне 30 години“.

Добрата новина е, че 93% от младите хора искат да се учат през целия си живот и са готови да плащат за това нещо, каза още вицепрезидентът на ВУЗФ.

„Образованието трябва да учи децата да мислят, за правят връзки, анализи, взаимодействия“.

Тя смята, че в сектори като ИТ има балон със заплатите.

Смилкова добави, че невинаги кандидатите отговарят на условията, които са необходими. Може да имат стари умния и компетенции, а да имат претенции, които да не отговарят на новите търсения.

„Едно от основните изисквания на младите хора е те да имат кариерни пътеки, да могат да знаят своя хоризонт за развитие. Ако бизнесът се съобрази с това нещо, тогава може да компенсира на места, където има ниско заплащане. Не всичко е равно на заплата и това го осъзнават младите хора. Затова има сектори, където има по-малка ангажираност и мотивация“.

Кои са модерните тенденции в управлението на хора? 

Последни новини
Още от Светът е бизнес