Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще се намери ли решение на спора Атина-Скопие

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Светът е бизнес, 15.12.2017

Очакваме да се намери решение и да се отпуши пътя на Македония както за членство в НАТО, така и започване на преговори за членство в ЕС. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„След като и България успя тази година с Македония да подпише договор за добросъседство, остана единствената пречка пред това да се намери решение на спора Атина-Скопие".

По думите му наистина сигналите от управляващите в Гърция са, че те са склонни да приемат новото име.

„Квазинационалистическото управление на Скопие с тази пропагандна кампания, която в последните няколко години беше засилена от предишното управление, сега е с доста по-умерени тонове в Македония и с искрено желание за намиране на решение на този спор, както и за отпушване на пътя пред Македония, който беше през последните 11 години запушен“.

„Надявам се много, че ще имат смелост в Атина политиците да вземат това решение и наистина да не го правят политически спор между управляващи и опозиция. Да отпушат веднъж завинаги този десетилетен спор. Разбира се и в Скопие също трябва да направят съответно в името на историческата справедливост своите изводи и да приемат това решение“, каза още Ковачев.

Що се отнася да втората фаза от преговорите за Брекзит Ковачев посочи, че тя засяга бъдещите отношения между Великобритания и ЕС по отношение на търговията и достъпа до общия пазар.

„Сумата, която Обединеното кралство трябва да плаща беше дискутирана и на първа фаза – около 40-50млрд., но също така това са само цифри, които засега не са законно обвързани от страна на Великобритания“.

Повече можете да видите във видеото.  

Последни новини
Още от Светът е бизнес