Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Икономически проблеми очакват Косово

Наталия Апостолова, специален представител на ЕС в Косово, Светът е бизнес, 07.08.2017

Наталия Апостолова, специален представител на ЕС в Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Наталия Апостолова, специален представител на ЕС в Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Косово се намира в политическа криза и реално няма правителство, защото с полагането на клетва на новия парламент така нареченото техническо правителство вече няма компетентност. Това коментира специалния представител на върховния представител на ЕС за външната политика Наталия Апостолова в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Апостолова посочи, че страната има бюджетен дефицит, но и не може да усвои финансова помощ, защото няма функциониращ парламент, тъй като още не е избран неговият председател.

„Получава се един порочен кръг, в който страната ще изпита изключително големи икономически проблеми“.

Специалният представител на ЕС в Косово коментира и международния трибунал, имащ за цел да разобличи военните престъпления, извършени по време на конфликта в Косово.

По думите ѝ съдът се намира в Хага, а негов председател е българката Екатерина Трендафилова. Въпросният съд ще се произнася по военни престъпления, извършвани в края на 90-те.

„Този процес е изключително труден. Свидетелските показания са от преди 16 години, трудно върви дори събирането на доказателства“, обясни още тя. 

„Няма имунитет срещу военни престъпления“.

Апостолова смята, че никой не е недосегаем от този съд, независимо каква позиция заема. 

Каква е ситуацията в Косово след предсрочните парламентарни избори? Ще има ли скоро ново правителство?

Последни новини
Още от Светът е бизнес