Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В началото бе водата – иновациите в областта на водните ресурси

Амир Пелег, основател и изпълнителен директор на TakaDu Izrael, Мо Провизор, зам.-генерален директор на израелската Агенция за водите, Светът е бизнес, 27.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водният сектор в Израел е особено специален поради факта, че просто нямаме вода. Нуждата е майка на изобретателността, от основаването на държавата нейните ръководители са насърчавали населението да пести вода, за да остават достатъчно водни ресурси за земеделие, за хигиенични нужди. Компанията ни се занимава с внедряването на нови технологии, за да бъде органичен дефицитът на вода, като дори да се стигне до излишък, който да можем да продаваме.

Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев основателят и изпълнителен директор на водещата израелска компания в сферата на водните ресурси TakaDu Амир Пелег. Гост в студиото бе и зам.-генералният директор на израелската „Агенция за водите“ Мо Провизор. Темата за водния сектор и иновациите в него е особено актуална в светлината на проведения у нас семинар, организиран от Посолството на Израел и Министерството на околната среда, водите и горите, на който бяха представени израелските постижения и ноу-хау в сферата на водните ресурси. През септември в Тел Авив пък ще се проведе едно от най-значимите изложения в областта на водния сектор в световен мащаб WATEC, в който ще вземат участие и български държавни институции и компании от частния сектор.

„Поглеждайки към историята, виждаме, че водата е била една от най-големите причини за избухването на множество войни. Без вода не може да се живее. Водата е основен компонент в историята на Израел, една основна нишка. Тя не е само повод за войни, тя е и основен елемент в изграждането на държавността“, допълни Пелег.

„Голяма част от успехите на Израел в сектора се дължат на държавната политика. Но също така имаме и много добри клиенти, откриват се врати към нови пазари“, посочи още той.

„Водните ресурси в Израел са много ограничени, като могат да покриват нуждите на до 6 млн. души. Поради това има голяма нужда да откриваме алтернативни източници, това е причината, поради която започнахме да рециклираме вода. Рециклираме отходните води, които в последствие се използват в земеделието, рециклираме морска вода за питейни нужди“, каза на свой ред Мо Провизор.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес