Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

По културата им ще ги познаете

Диана Андреева, Обсерваторията по икономика на културата, 02.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Състоянието и паричните потоци към културата в България бе основната тема на днешното издание на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков. Гост в студиото бе Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата (ОИК).

„От 2009 насам за всички избори – парламентарни, президентски и общински, ОИК инициира предизборни дебати с първите шест политически сили, базирайки се на социологическите изследвания. Факт е, че в предизборна ситуация политиците са по-склонни да обещават, но записът на различни носители, който ние извършваме, ни позволява след това да вадим перманентно техните обещания, да ги принуждаваме да изпълняват това, което са обещавали“, заяви Андреева.

"Ние изготвяме анализ, който представя различни проблеми в българската култура и възможни техни решения. Това, което в рамките на вчерашния ден обедини представители на различните политически сили, бе приемането на дългоочакваната стратегия за изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм и 1% от брутния вътрешен продукт да отива за българската култура. По това няма различия нито в нашия сектор, нито в политическите сили“, отчете тя, добавяйки, че към момента секторът получава около 0,5% от БВП.

„Това, което политическите партии отново премълчаха в предизборните си платформи, е дългоочакваната икономическа стратегия, която не виждаме вече 27 години. Няма ясни икономически приоритети, не тези, структурирани според типа електорат, а такива, които действително ще доведат до бърз икономически растеж“, каза Андреева.

„Трябва да участваме наравно с политиците, дори и повече от тях, в изготвянето на конкретни предложения, в инициирането на стратегии и дискусии. Това е от взаимен интерес, тъй като демокрацията не е да делегираш едни права на 240 народни представители и да се спрат усилията дотук“, категорична бе тя.

Вижте целия разговор:


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес