Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Гръцките въпросителни през очите на един гръцки бизнесмен

Йоаким Каламарис, собственик на Каламарис Груп, Светът е бизнес, 01.02.2017

Йоаким Каламарис, собственик на Каламарис Груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йоаким Каламарис, собственик на Каламарис Груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как се развиват икономическите и социалните процеси в Гърция в светлината на незавидното положение на икономиката на южната ни съседка? Възможно ли е напрежението сред недоволните социални групи като фермерите например да ескалира до гражданско неподчинение, което да засегне не само Гърция, но респективно и България чрез затваряне на пътища и гранични пунктове? Отговорът на тези и други въпроси даде в студиото на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис.

„Слава Богу, че са взети предварително мерки по казуса (недопускането на фермерите да блокират границата – бел.ред.), който, за съжаление, срещаме редовно. Организацията на транспортните фирми в България заедно с гръцките власти и подобни организации адекватно са разработили един модел в синергия. Затова имаме тези положителни резултати, макар не вярвам, че фермерите тази година ще застанат както миналата година, с такъв патос и мотивация“, смята Каламарис.

Според госта в студиото проблемът е политически и не касае само гръцката страна, а целия ЕС. „Не защитавам това, което правят тези хора, но трябва да видим защо го правят, ако не искаме да се повтарят тези аномалии. Българското и гръцкото правителство трябва да седнат и да решат от корен този проблем. Не може само разни организации да се опитват да разрешават един проблем, който е политически и се отразява в икономически аспект на всички нас“, призовава Каламарис.

Гръцкият бизнесмен коментира и темата за бизнесклимата в България. „Доволен съм от бизнесклимата тук. Икономически е много добре, обаче задлъжнялостта между фирмите и между държавата и фирмите е огромна“, отчита Каламарис. Проблем е и мудната система на финансиране от европроекти, смята той, давайки за пример неговата фирма, която е спечелила голям европейски проект, но вече почти година средства не са получени. Друга пречка според госта в студиото е и недостигът на работна ръка и неравнопоставеността между работодатели и служители, която често пъти се използва за изнудване на бизнеса.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес