Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как държавата подпомага младите предприемачи

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева в Светът е бизнес, 12.09.2016

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В ход е кандидатстването по програмата Техностарт 2, която цели насърчаване на иновационната активност на младите хора в България. Общият размер на финансовата помощ е 297 000 лв., а през първата фаза на схемата тя беше 300 000 лв. Тогава от общо 185 бяха одобрени 19 проекта. Това коментира зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя поясни, че е задължително кандидатите да са студенти или докторанти, като максималната сума, която може да бъде отпусната, е 19 800 лв. и има задължително лично участие на кандидата в размер на 10%.

"Идеята на Техностарт е да финансира бизнес идеята, първоначалната фаза на създаването на иновация", обясни Везиева, допълвайки, че бизнес идеята трябва да е в сферата на промишлеността и научната и развойната дейност. 

Тя коментира и Националния иновационен фонд, който финансира развойната част на един проект, като заяви, че през тази година са били направени промени във философията на оценка. "Ще има звено за мониторинг, срокът на самия проект става 18 месеца, а не 24-30, както досега, и проектите ще могат да се подават и по електронен път.", обясни Везиева. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес