Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Горещите енергийни проекти на България

Проф. Атанас Тасев и Трайчо Трайков в Светът е бизнес, 11.08.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт и бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Тасев: "В момента има един часовник, който цъка и 167 000 евро дневно отиват в сметката на руската страна. Това е лихвата, която в годишен размер е около 12%. Предложих "нулевия вариант" – да платим веднага. Да преструктурираме този дълг, да намерим кредит с по-ниска лихва, да платим и да се вземат по-спокойно решенията".

Трайков: "Тези пари трябва да се платят тогава, когато е ясно, че руската страна е била коректна в представянето на фактите пред арбитража и всичко това, което са казали, че са произвели, може да бъде доставено в разпореждане на България. Ако това не се случи няма как тези пари да са дължими". "Междувременно текат лихви. За това, задача номер едно на НЕК е да изясни има ли го това оборудване и в какъв вид е".

Трайков: "Проблемът "строеж на Белене" е запечатан. Ако отново отворим тази кървяща рана и започнем отново да харчим там, не е ясно къде ще излезе краят". 

Тасев: "За да проверим дали този проект е жизнен, трябва да се обяви търг за частен инвеститор". 

Трайков: Никой от инвеститорите, които са заявявали интерес, не е бил близо до това да бъде смятан за сериозен. Единственият сериозен кандидат с желание да вложи пари бе руската държава, чрез руски държавни дружества. Въпрос на стратегическо държавно решение е дали за нас е изгоден този вариант.  

Гостите коментираха и вероятността Русия да получи "железните гаранции", които иска, как ще се отразят преговорите между Русия и Турция на енергийната карта на България, газовият хъб Балкан и казуса Южен поток. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес