Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Швейцария запазва правото да върне рестрикциите за български работници

Светът е бизнес, 31.05.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че от 1 юни 2016 българските граждани се изравняват с гражданите на останалите членки на ЕС по право на достъп до швейцарския трудов пазар, алпийската страна запазва правото си да върне рестрикциите за българи и румънци по Протокола за свободно движение на хора, сключен с Европейския съюз, ако сметне, че твърде много са придошли. Това заяви посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева, която говори за промените в регулациите при назначаване на български работници в първия данъчен рай в света.

В момента тече дебат в швейцарския парламент и предстои гласуване на специален закон за прилагане на Инициативата срещу масовата имиграция, каза Плугчиева, като допълни, че най-вероятно с него ще се въведат отново предимства за швейцарските граждани.

Досега имаше ограничения в някои сектори като строителство, градинарство и сигурност, като при сключен трудов договор трябваше да се провери дали няма местен, който да е кандидатствал за тази позиция, заяви тя, като добави, че вече е нужна само електронна регистрация при пристигане.

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес