Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Новата ОП ще подкрепя по-рисковите малки и средни предприятия

Калин Маринов, зам.- главен директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката, в предаването Светът е бизнес, 04.04.2016

Калин Маринов, зам.- главен директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калин Маринов, зам.- главен директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новата ОП „Инициатива за малки и средни предприятия“ ще даде възможност банките да отпускат по-лесно кредити на такива предприятия. Идеята е да се достигне до по-рисковите, които по принцип остават извън обсега на банковото кредитиране. 

600 млн. евро е максималната сума, която може да бъде постигната на територията на България.

Това е първата хоризонтална инициатива на ниво ЕС, т.е. по същество на своето прилагане е една й съща във всички страни. След Испания и Малта, България е третата държава, която я въвежда. Това коментира Калин Маринов, зам.- главен директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гаранцията, която ще се осигури с ресурса по програмата, е между 60 и 80% от всеки кредит, който ще бъде покрит от съответната банка, каза Маринов.

Всяка една от банките ще трябва да се конкурира, за да получи този по-евтин ресурс.  

По думите на Маринов предприятията от повечето сектори ще могат получат финансиране, като за България акцент са стартиращите компании, защото се цели те да не бъдат обезкуражени при контакта им с банките.

Гледайте цялото интервю.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес