Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Проф. Начев: Финансирането в здравеопазването е сбъркано в два аспекта

Светът е бизнес, 16.03.2016

Проф. Генчо Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Генчо Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Одобряването на новата наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ от правителството днес е положителен акт, защото за първи път равнопоставя собственостите в областта на здравеопазването. Това каза Проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Toй коментира критичните точки в системата на здравеопазване и здравната реформа на министър д-р Петър Москов. Напълно неприемливо е плащането от пациентите на около 40% от услугите в здравеопазването. „Това е много странно, след като по закон няма финансово съучастие на пациента в услугата, която получава." Проф. Начев обясни, че подобен механизъм е налице в Западния свят. "Услугата е 100% и пациентът задължително трябва да доплати към 10-20%“. Според него България можеше да въведе 5% без да са необходими други доплащания. При такъв сценарий самият пациент щеше да участва в контрола, необходим по отношение на услугите, които получава.

В здравеопазването е сбъркано финансирането, каза още той. Първият опит, който беше направен с разделянето на основен и допълнителен пакет, е много мек. Въпреки това тази стъпка можеше да доведе до ситуация, при която основният пакет да бъде финансиран от допълнителни застрахователни фондове или кеш от всеки, който желае да доплати, обясни проф. Начев.

Втората стъпка, която трябва да бъде предприета е по отношение на контрола. „Не може да няма никаква регулация на здравеопазването в България“. 

Задачата на националната здравна карта е да посочи къде и от какви услуги има нужда в зависимост от здравния профил на населението. Ако някъде предлагането е много по-голямо от търсенето, НЗОК трябва да има правото да сключи договор само с тези болници, които отговарят на определените изисквания, допълни още той. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес