Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Расте интересът към образованието в областта на сигурността и отбраната

Полк. доц. д-р Димитър Ташков, ВА „Г.С.Раковски“, Смарт час, 27.01.2020

Интересът към сигурността и отбраната сред българските студенти в страната е висок. Във Военна академия имаме около 70% повече приети студенти спрямо миналата учебна година. Това се дължи на новите специалности "Национална сигурност и отбрана" и "Киберсигурност", заяви полк. доц. д-р Димитър Ташков,  ВА „Г.С.Раковски“, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Военна академия е създадена на 1 март 1918 г. Вече 108 г. се опитваме да обучаваме кадри за нуждите на системата за сигурност и отбраната на страна, "напипвайки пулса на времето"".

"Ние продължаваме традицията да обучаваме кадри за българската армия и Министерството на отбраната на оперативно и стратегическо ниво", изтъкна полк. доц. д-р Ташков.

"От 2 г. провеждаме обучения в магистърска специалност "Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма", посочи гостът.

"Пазарът на труда търси различни кадри. Едно от желаните направления е киберсигурността".

Според Ташков службата в армията е призвание, не само професия. "Не всичко върви както трябва там - проблемите са най-вече по отношение на кадрите. В следващите години техническото обезпечаване в областта ще бъде факт. От друга страна, неяснотата какво точно ще се прави в армията също е един от основните проблеми", уточни той.

"Инвестициите в сферата са достатъчно, друг е въпросът как се разпределят".

"Направихме платформа, в която, освен нашите две структури, се включиха Столична община и ядреното дружество, и работим по въпросите, касаещи енергийната киберсигурност. С клъстер "Електромобили" имаме мисия, посетили сме няколко града в страната да рекламираме дейността им. Очаква се скоро да се появи първият безпилотен автомобил на алеите на Военна академия", обясни полковник доцент доктор Ташков.

Гледайте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от Смарт час