Икономическата активност в Европа може да се ускори през втората половина на 2020 г.

Андрей Радулеску, старши икономист в Banca Transilvania, В развитие, 03.12.2019

След няколко тримесечия на спад виждаме подобрение на водещите индикатори за производството в Европа. Постепенно подобрение през втората половина на следващата година е възможно, но то ще зависи основно от световната икономика и структурните реформи, които ще бъдат въведени от новата Европейска комисия. Това каза Андрей Радулеску, старши икономист в Banca Transilvania, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Радулеску предстоят значителни промени в стратегията за монетарната политика на Европейската централна банка. Той отбеляза, че най-вероятно те ще са насочени към подкрепа на реалната икономика и доближаване до целта за инфлацията.

Още по темата

„Ако световното търговско напрежение продължи обаче, в краткосрочен план не се очаква подобрение на глобалното производство“, отбеляза експертът. Сред предизвикателствата той изтъкна още валутните войни, технологичното напрежение и изборите в САЩ през 2020.

„В Европейския съюз е важно какво ще се случи с Brexit, трябва да изчакаме и въвеждането на новите икономически политики“.

Според експерта икономическите перспективи пред страните от Централна и Източна Европа са положителни, макар да се очаква лека забавяне на растежа в региона през 2020 г.

„Динамиката на инвестициите ще продължи да бъде устойчива, което ще допринесе за конвергенцията към ядрото на Европейския съюз“.

Радулеску очаква забавяне на икономическия растеж на Румъния до 3,5% през 2020 г. Той обаче поясни, че остава оптимист към възможно възстановяване през 2021 г., а предизвикателството пред страната в краткосрочен е свързано с двойния дефицит.

 

Последни новини
Още от Предавания