Британската икономика се забавя заради процесите след референдума за Brexit

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 11.12.2018

Процесите след референдума за Brexit се отразяват негативно върху британската икономика. През третото тримесечие растежът на БВП на Великобритания се забави до 1.5% на годишна база, като прогнозата беше за 1.6%. Секторът на услуги се представя по-слабо след силното лято. Производството в страната не отбелязва растеж, а строителството отчита лек спад. Това каза д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Цялата британска икономика страда от създалата се ситуация в момента. Актуалните прогнози на анализатори и Централната банка не са добри за икономиката на Обединеното кралство".

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни предупреждава, че при Brexit без сделка ще се очаква финансова криза и по-голям спад на икономиката на Великобритания спрямо последната световна финансова криза, заяви тя.

„Очакванията са за забавяне в сектора на услугите, който е с най-голям дял от БВП на Великобритания“.

Тя коментира и състоянието на турската икономика.

„Последните макроикономически данни показват задълбочаване на проблемите и свиване на турската икономика. Ръстът на БВП на Турция през третото тримесечие на тази година е 1.6%. През предходното тримесечие ръстът е бил 5.3%. Влияние за огромното свиване на икономиката оказват рекордната инфлация и обезценяването на валутата. След като Турската централна банка повиши основния лихвен процент през септември, лирата се възстанови съвсем с малко“.

Високите лихви карат фирмите да задържат инвестиции, а домакинствата взимат все по-малко кредити, допълни Иванова. 

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания