Търговските отношения между Великобритания и ЕС трябва да се запазят

Лорд Франсис Мод, бивш търговски министър на Великобритания, В развитие, 02.07.2018

Лорд Франсис Мод, бивш търговски министър на Великобритания, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лорд Франсис Мод, бивш търговски министър на Великобритания, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все още има много проблеми, които трябва да бъдат решени, преди излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Не е задължително всички тези въпроси да бъдат решени наведнъж. Необходимо е време и запазване на настоящите търговски и митнически спогодби до намиране на необходимите технологични решения. Има добри перспективи до 2023 г. да бъдат намерени нужните технологични решения и да се избегне въвеждането на граници. Това каза лорд Франсис Мод, бивш търговски министър на Великобритания, в интервю на репортера на Bloomberg TV Bulgaria Цветин Филипов в предаването "В развитие". 

Търговските партньори на Великобритания са и близки съседи на страната. Търговските отношения между тези държави не просто ще продължат, те трябва задължително да не се прекъсват.

Лондон и Брюксел споделят взаимни близки интереси и е важно да продължи поддържането им, посочи лорд Франсис Мод. Във Великобритания има добри разбирания колко е важен ЕС като институция. Добре е да има споразумения, които да поставят Великобритания в европейската икономическа зона, добави още той. Важно е да има споразумения в дългосрочна инициатива, но към момента срокове не могат да бъдат фиксирани.

Би било неприемливо да няма двустранни споразумения и специфична договорка с Великобритания - страната, която има една от най-мощните икономики в ЕС.

Трудно е да се каже какви са щетите от Brexit за британската икономика, но със сигурност има такива, каза още гостът. Възможно е Brexit да има положително влияние върху страната в далечно бъдеще, но това зависи много от начина, по които ще бъдат управлявани процесите.

Напускането на ЕС поставя Великобритания в позиция между големия провал и големия успех. В зависимост от решенията на правителствово ще се проследи накъде се е запътила страната.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Предавания