Катрмер: Разширяването на Европа приключи

Жан Катрмер, журналист от Либерасион

Жан Катрмер, журналист от Либерасион по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria. 20 май 2017. Френски институт в София. Жан Катрмер, журналист от Либерасион по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria. 20 май 2017. Френски институт в София.

Кореспондентът на вестник Либерасион Жан Катрмер има 25-годишен опит на отразяване на работата на европейските институции. Определя себе си като "динозавър" от Брюксел. Казва, че смятаните за „сухи” теми от Брюксел са такива, ако журналистът не успее да намери историята и да я разкаже добре на аудиторията.

Жан Катрмер е идвал в България през 2008 и сега оценява промените по състоянието на уличната настилка в София.

В София е по покана на Френския институт за поредицата лекции „Нашата Европа”.

13г. след разширяването на ЕС в Източна Европа "има осъзнаване, че то не бе успешно", каза Катрмер.

"Че всъщност страните от Източна Европа не се чувстват много удобно в ЕС".

Според Катрмер разширяването на ЕС е приключило.

"Народите от Западна Европа не са вече съгласни за разширение", каза той.

"Те вече видяха това разширяване с 12 страни от Източна Европа без да се попитат никого – не ни питаха, не поискаха да научат какво мислим, нито дори провериха дали тези страни са готови.."

Чуйте интервюто на Жан Катрмер за изборите във Франция, разширението на Европейския съюз, Brexit и възможностите пред Западните Балкани в интервюто за Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria на 20 май 2017 преди лекцията му във Френския институт в София.

Четете още: Търговските преговори ще са тежестта на българското председателство: Дени Терсен, експерт по търговска политика.

Четете още: Каква Европа искаме: Доминик Волтон, директор изследвания CNRS

Последни новини
Още от Препоръчани