Акциите на Societe Generale поскъпват въпреки информация за предстоящи съкращения

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 09.04.2019 г.

Акциите на френската банка Societe Generale се търгуват с повишение от 1,4% днес въпреки новината за предстоящи съкращения. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Става дума за освобождаване на около 1600 служители на банката, като около 25% от тях вероятно ще бъдат съкратени от подразделението ѝ за търговия“.

Предстои Societe Generale да разкрие подробности за това къде точно ще извърши съкращенията, но според първоначалната информация около 750 от тях ще са във Франция, добави Потс.

Според запознати източници има вероятност звената на банката в Лондон и Ню Йорк също да бъдат засегнати“.

Европейските акции като цяло поскъпват днес, като изглежда, че инвеститорите превъзмогнаха заплахата от администрацията на американския президент Доналд Тръмп от въвеждането на мита на стойност 11 млрд. долара върху европейския внос в САЩ, посочи пазарният анализатор.

Акциите на банките и на компаниите от здравния сектор отчитат най-голямо поскъпване в индекса Stoxx 600, тези на технологичните дружества обаче поевтиняват. Испанският IBEX се покачва с 0,7%, а италианският FTSE MIB– с 0,5 на сто“.

Британската лиира поскъпна преди срещата между премиера Тереза Мей и важни европейски лидери за Brexit, отбеляза Потс.

Вижте целия коментар във видео материала. 

Последни новини
Още от Пазари